Vad som händer när någon dör

Det är alltid svårt när någon som är en vän, anhörig eller bekant går bort. För de allra flesta, även vid långvarig sjukdom, kommer dödsbeskedet som en chock. Fastän alla vet om det; och det är det enda som är säkert här i livet, att alla ska dö en dag, så är det så svårt att sätta sig in i det. Det svåra är väl att ena dagen lever en person. Den andra dagen är den personen borta.

Döden är definitiv

Är man en anhörig till den som har gått bort; oftast är man ett barn, syster, bror och mer sällan som förälder till den som har dött, så har man ett ansvar att ta hand om allt praktiskt vid ett dödsfall. Eftersom man oftast befinner sig i en veritabel chock vid ett dödsbud, så finns det hjälp att få. Många är de begravningsfirmor som vill ta hand om allt praktiskt åt en. Efter begravningen ska kistan gravsättas, och det praktiska med att ta hand om den avlidnas bostad ska göras. Det kallas att upprätta ett dödsbo. Och när det är gjort så måste man ta hand om dödsboet.

Anlita jurist till upprättande av dödsbo

Man måste alltid anlita en jurist som hjälper en att upprätta ett dödsbo, som det heter på juridiska. Det innebär att denna jurist gör en utredning; vad finns kvar efter den som har gått bort? Finns det en bostad; villa, radhus eller lägenhet? Finns det bil, båt, egendomar? Finns det värdepapper, pengar som ska ärvas, finns det företag? Allt ska sedan fördelas enligt ett testamente om det finns ett sådant. Om inte, så fördelas det lika mellan alla som är arvingar. När utredningen är klar, är det sedan bara att dela på det som är kvar, arvet alltså.

Anlita en firma som tar hand om dödsboet

Tycker man att det är svårt att ta vara på allt som är kvar; bostaden, möblerna, kläderna, personliga tillhörigheter etc, så finns det firmor som kan ta på sig ansvaret att ta vara på allt det. De kan till och med köpa hela dödsboet, och då ta ansvar för allt som finns i dödsboet, så att de anhöriga ska slippa det. De säljer sedan sakerna och behåller vinsten.

18 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.