Upptäck kulturstaden Norrköping

Revens grund i Norrköping

Norrköping vid Östersjöns kust är ett perfekt turistmål året runt för såväl par som barnfamiljer. Här finns familjevänliga attraktioner, många sevärdheter, vacker natur och en mängd roliga nöjen. Det är en mysig stad att promenera runt i och det mesta ligger inom korta avstånd. 

Kanske förknippar du Norrköping med djurparken Kolmården som ligger 50 minuter utanför staden och de gula spårvagnarna. I Norrköping finns det dock mer än så att uppleva.

Upplev industrilandskapet och Knäppningsborg

Norrköpings industrilandskap anses vara ett tidshistoriskt dokument. Här finns det en mängd vackra byggnader och hela den centrala stadsdelen som industrilandskapet utgör är sevärd. Här får du inte missa den berömda norrköpingsgula byggnaden som kallas för Strykjärnet. Denna spetsiga byggnad uppfördes i början av 1900-talet och sträcker sig ut i Motala ström. Byggnaden inrymde tidigare textilfabriker men idag finns här Arbetets museum som du inte får missa. Även det närliggande Stadsmuseet har många fina utställningar. 

En kort promenad därifrån ligger den anrika stadsdelen Knäppningsborg. I detta kvarter kan du upptäcka byggnadshistoria och trånga gränder ända från 1767 och blanda detta med mer moderna företeelser såsom att fika och shoppa i mysiga butiker. 

Besök stadens vackra parker

Om du besöker Norrköping på sommaren finns det extra mycket att upptäcka i staden. En populär plats att samlas på är Strömparken som ligger vid Motala ström. Här finns det lekmiljöer för alla barn med roliga klätterställningar och vattenlek. Dessutom rinner Lekbäcken genom parken och här i finns det fiskar såsom lax och öring. Varför inte ta med dig en picknickkorg eller lyssna på någon av alla de utomhuskonserter som arrangeras i parken under sommaren. 

En annan populär park är Carl Johans park med sina stora grönområden som anlades redan år 1860. Här får du inte missa den välkända kaktusplanteringen. I juni varje år planteras det nämligen ut 25 000 kaktusar i parken som bildar vackra konstverk.

Missa inte djurparken Kolmården

En bit utanför staden finns den världskända djurparken Kolmården. Här bor inte bara en mängd svenska och exotiska djur utan även Bamse och hans vänner. Över 60 djurarter lever i parken och här kan du gå på en fantastisk delfinshow i Delfinarium eller åka linbanan Safari över tigerhägnet. Kolmården håller öppet under sommarsäsongen och är Nordens största djurpark. Vid och i parken finns dessutom boende och många restauranger.

Slottvandringar och hällristningar

Norrköping kallas ofta för en kulturstad. Här finns det dock historia ända från bronsåldern i form av de hällristningar som finns i stadens västra utkant. I Himmelstalund kan du se över 1 700 välbevarade ristningar. Det finns dock runt hela 7 000 ristningar runt Motala ström. 

Om du istället vill gå på en spökvandring på Löfstad slott får du bege dig ännu lite mer väster om staden. Slottet har anor från 1600-talet och har inte förändrats sedan den sista ägarinnan, Emilie Pipers, gick bort år 1926. Under de guidade visningarna får du möta slottets tidigare familjer såsom de la Gardie, Lillie, Von Fersen och Piper. Dessutom arrangeras här en underbart stämningsfull julmarknad varje år vid namn ”Jul på Löfstad.” Under sommaren kan du istället besöka den vackra handelsträdgården med sitt mysiga trädgårdscafé.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *