Ska du lägga helt nya golv hemma?

golvläggning i Stockholm

Har du bestämt dig för att lägga nya golv hemma? Grattis, det är alltid ett lyft för dina rum och för rummens inredning när du lägger nya golv. Har du bestämt dig vilket slags golv som du ska ha?

Lägga ett linoleumgolv

Att lägga ett linoleumgolv är lite av ett statement, de kom ju när förra seklet var ungt under den epok som kallas Art Deco. På sin tid var de ju riktigt moderna golv som kom med fina färger och mönster. Idag är de flesta linoleumgolv beige eller gråa, men när linoleumgolv var nya kom de till och med, med mönster som schackrutor eller med mönster som trägolv, stengolv eller med paisley-mönster. På kontor kan linoleumgolv ge liv åt en inredning som kanske är väldigt stilren.

Lägga plastgolv

Liksom linoleumgolv kan du välja plastgolv med mönster. Plastgolv kan du verkligen lägga överallt utan oro för slitage åtminstone de 10 första åren. Plastgolv är verkligen tåliga golv som bland annat tål vatten. Av den anledningen passar plastgolv till badrum, kök och tvättstugor. Plastgolven går också att tvätta hur många gånger som helst, lättare att tvätta än de flesta andra golv. Även plastgolven behåller sina färger väldigt bra och det är nästan omöjligt att mönster går ur plastgolven. Dessa slags golv kommer också med en billigare prislapp.

Golv med trä

Det finns många slags träslag för golv att välja mellan och som blir fint.

  • Ek

Ek har av tradition blivit det vanligaste trägolvet i Sverige.En golvläggning av ek är bland det vanligaste träslaget till parketter. Det är bland det bästa valet om du önskar ett tåligt trägolv som håller länge

  • Furu

Furu är bland de vanligaste trägolven att lägga i tiljor. Det är ett trägolv som är lättskött, och ger ganska mjukt trägolv. Furugolv är också det slags golv som du kan slipa om, nästan hur många gånger som helst.

  • Gran

De allra flesta trägolv har ett lager av gran. Tillsammans med furugolv är grangolv det vanligaste i Sverige, och i Norden. Kanske för att det växer så bra med granar i våra skogar. Ett grangolv är, liksom furugolv, lättskött och mycket tåliga golv.

  • Ask

Ask och körsbär är inte lika vanliga som trägolv, som ek, furu och gran till trägolv. Men ett trägolv av ask blir ofta ett mycket vackert trägolv. Det är hårt och segt. Liksom ek, tål ask som trägolv slitage och håller i många år. Ask är liksom både furu och gran, ett ganska ljust trä. Ask som trägolv ger ett golv med en blandning av grått och ljust träslag, och bildar därför ett mycket vackert golv.

  • Körsbär

Ett trägolv av körsbär blir ett lite mörkare trägolv, liksom ett trägolv av teak. Även körsbär blir ett tåligt trägolv, med fina ådringar. Önskar du att anlita en golvläggare? Då kan du läsa mer här: golvjouren.se/golvlaggning-stockholm/.