Halvars Glass

Om du är sugen på glass, då ska du ta dig till det anrika glasscafét Halvars Glass i Norrköping. Denna lilla pärla ligger på Södra Promenaden i Norrköping och har funnits många år.

Redan år 1936 slog Halvars Glass upp sina portar och sedan dess kommer det varje sommar tusentals glassugna besökare. Glasscafét erbjuder dock inte vilken ordinär glass som helst, utan här finns en spännande glassmeny med världens godaste kulglass och smaksatt mjukglass. Under sommarens varma månader och andra soliga dagar håller Halvars Glass öppet alla dagar i veckan. 

Den gedigna glassbaren Halvar Glass är äldst i Norrköping och dessutom finns här stadens äldsta glass. Glassbaren är så välkänd att till och med Ulf Lundell har sjungit om den i sin låt ”Jag går på Promenaden” som skrev på 70-talet. Det hela började med att Halvar Andersson bestämde sig för att sälja glass, frukt och godis på Promenaden. Han tillverkade då glassen på egen hand på Trozelligatan. Då fanns det dock ingen glasskiosk. Istället sålde Halvar sin glass från en vagn med hjul som han dagligen drog dit. 

En permanent glasskiosk byggdes först på 50-talet och på 60-talet utökades glassbaren med att sälja korv. Lite ombyggnationer har skett men glassbaren står kvar än i dag. Dock i nytt format då den gamla revs 2006 för att ge plats åt en ny, ännu större glassbar. 

Glassbaren kallas ibland för Solskensbaren och smeknamnet kommer ifrån att den endast håller öppet när det är soligt ute. Halvars Glass är alltså det ultimata stoppet under långa, varma dagar om du är sugen på lakritsglass, hallonglass, freakshake, marängsviss, mjukglass med chokladsmak eller något annat gott. Om du vill ha en smak av det gamla Norrköping så är Halvars Glass det självklara stoppet så fort solen lyser.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *