Ett glassigt kök

Bor du inte i Norrköping? Misströsta inte för mycket. Du kan få riktigt bra glass även på andra håll i landet. Men du kanske måste göra den själv. Det ställer vissa krav inte bara på dig, utan även på ditt kök.

Hur gör man riktigt bra glass? Först och främst handlar det om råvarorna. Ju färre, desto bättre, och de ska dessutom vara av riktigt bra kvalitet. Det betyder dock inte att man måste kassera frukter som har lite fula fläckar på sig. Glass görs inte på hela frukter, så därför kan man skära bort det som är fult. Att göra glass kan alltså vara ett bra sätt att ta tillvara råvaror som annars skulle slängas, och ett sätt att minska matsvinnet. 

Hemgjord glass

Ett hygieniskt kök

Näst viktigast är hygienen. Ju renare utrustningen, köket och dina egna händer är, desto bättre kommer den färdiga glassen att smaka, och den kommer också att hålla längre, även om det är svårt att hålla sig från att äta upp glassen direkt. Om du har svårt att hålla rent i ditt kök bör du göra en renovering för att få ett mer hygieniskt rum. Med ytor som är lätta att torka av och hålla rena kommer du att märka att det är lättare att lyckas inte bara med glass, utan även med all matlagning. Du kan läsa mer om köksrenovering här

Sedan kommer utrustningen. Det går alldeles utmärkt att göra glass utan glassmaskin. Men det är enklare med en glassmaskin, helst en som både kyler och blandar på samma gång. En sådan kan då kosta 10-12 000 kronor. Även med en billigare glassmaskin, som måste kylas ned först och sedan blandar glassen, går det dock att få mycket bra resultat. 

Slutligen finns det de som hävdar att glassen måste serveras på ett elegant sätt också, men det tycker inte vi. Riktigt bra glass förgyller även det billigaste porslin.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *