En glasskiosk kan behöva hjälp med bokföringen

Många som funderar på att starta företag gör det för att de vill ägna sig åt ett specialintresse. Det kan handla om konstnärligt skapande, eller om att sälja glass. Vad många inte räknar med är att man även måste ansvara för en hel del annat, som bokföring och redovisning. Som tur är finns det dock hjälp att få.

Bokföring och redovisning handlar om att visa hur pengar har kommit in i företaget, och hur pengar har lämnat företaget. Det är viktigt att ha sina böcker i ordning, för att kunna bevisa att inga oegentligheter har förekommit. 

En företagare är alltid ansvarig för företagets bokföring. Det gäller även om man tar hjälp, exempelvis från en redovisningsbyrå, eller låter en bekant sköta bokföringen. Trots detta kan det vara en bra idé att ta hjälp från någon som är mera kunnig. Men ju mer man lär sig själv, desto bättre.

Att fråga någon om råd är aldrig fel, men ska någon annan sköta hela bokföringen bör det vara någon du litar på, och där är en byrå ett bättre val än en bekant. Du kan dessutom begära in referenser innan du bestämmer dig för en redovisningsbyrå.

Bokföring och redovisning

Gör dig inte skyldig till bokföringsbrott

De flesta som gör sig skyldiga till bokföringsbrott har inte haft ett brottsligt uppsåt: de har helt enkelt varit slarviga, eller inte haft tillräckliga kunskaper om hur man ska sköta sin bokföring och redovisning korrekt. Sedan finns det naturligtvis brott som begås med uppsåt, exempelvis när en verksamhet används som en front för kriminell verksamhet.

Bokföringsbrott förekommer i all branscher, det kan handla om trädgårdstjänster, kamelridning eller kraftbolag. Även en liten glasskiosk kan bli föremål för Skatteverkets intresse, och då gäller det att ha bokföringen i ordning. Med en bra redovisningsbyrå blir detta betydligt lättare, och du får mer tid att koncentrera dig på glassen.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *